Σίφνος … Η «ήρεμη δύναμη»!

Σίφνος … Η «ήρεμη δύναμη»!

Χαλάρωση με θέα το απέραντο γαλάζιο!

Η Σίφνος είναι ένα νησί μεσαίου μεγέθους και βρίσκεται ανάμεσα στην Μήλο και τη Σέριφο. Το νησί είναι φημισμένο για την σπάνια αρχιτεκτονική του και την πρωτοτυπία της κυκλαδίτικης ομορφιάς του, αφού συνδυάζει απόλυτα γραφικότητα, γαστρονομία, λαϊκή τέχνη και παράδοση. Ο επισκέπτης μαγεύεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά και χαλαρώνει μόνο και μόνο από το τοπίο. Πρωτεύουσα της Σίφνου είναι η Απολλωνία, όπου σφύζει από επιλογές για διασκέδαση και ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κοσμική και κομψή, αλλά παράλληλα παραδοσιακή και απλή, η Σίφνος είναι γεμάτη αντιθέσεις, που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο νησί, υπάρχουν πολλά να θαυμάσεις και να ενημερωθείς για την ιστορία τους. Τα αξιοθέατα του νησιού είναι συνυφασμένα με την κυκλαδίτικη ζωή και κουλτούρα!

 • Το Κάστρο: Δρόμοι και πλατεία μέσα στο Κάστρο είναι κτισμένοι πάνω από τις στέγες μονώροφων σπιτιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αποθήκες. Στο κάστρο υπάρχουν σήμερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής.
 • Εκκλησίες - Μοναστήρια: Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου, έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά, η Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, Μοναστήρι του προφήτη Ηλία του Ψηλού, Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι, Παναγία τα Γουρνιά στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Αντύπας στο Πάνω Πετάλι, Άγιος Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα κ.α.

 • Αρχαιολογικό Μουσείο: Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με έκθεση συλλογής αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά.
 • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης; Βρίσκεται στην Απολλωνία, πρωτεύουσα του νησιού, με σπάνια εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού μιας άλλης εποχής. Αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, αλλά και σπαθιά.
 • Χωριά: Αρτεμώνας, Άγιος Λουκάς, Εξάμπελος, Πάνω και Κάτω Πετάλι στέκονται γύρω από το κέντρο του νησιού. Χαρακτηρίζονται για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική τους και για τα υπέροχα φωτογραφικά κλικ, που θα χαρίσουν σε εσένα και την παρέα σου.

 • Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης: Βρίσκεται στη Μονή της Βρυσιανής. Στο χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα κ.α.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Σίφνου είναι μοναδικές και καλύπτουν όλα τα γούστα: από εκείνους που διαλέγουν πιο κοσμοπολίτικα μέρη, αλλά και για εκείνους, που αναζητούν περισσότερη ηρεμία.

 • Καμάρες: Η παραλία των Καμαρών είναι η πρώτη που θα συναντήσεις, βγαίνοντας από το καράβι. Είναι οργανωμένη, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα νερά.

 • Σπηλιά: Ένα μικρό κολπάκι με βότσαλα σχεδόν δίπλα στις Καμάρες. Πρόκειται για μία απομονωμένη παραλία στην οποία σπάνια θα βρείτε πολύ κόσμο.
 • Βρουλίδια: Μία μεσαίου μεγέθους παραλία με βότσαλο στη βορειοδυτική πλευρά της Σίφνου, με πραγματικά υπέροχα σμαραγδένια νερά.
 • Χερρόνησος: Στην πιο βόρεια πλευρά της Σίφνου, μία από τις πιο προσταυμένες από τον κυματισμό παραλίες στο γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου.

 • Πουλάτη: Παίρνει το όνομά από την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας Πουλάτης, που βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά της. Στην πίσω πλευρά της καταλήγει μία καταπράσινη ρεματιά. Είναι ιδανική για όσους ψάχνουν ηρεμία και αγαπούν να χαζεύουν το βραχώδη βυθό.
 • Πλατύς Γιαλός: Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σίφνου, όπως υποδηλώνει και το όνομά της και από πολλούς θεωρείται η πιο κοσμική παραλία του νησιού, με χρυσή λεπτή άμμο και καταγάλανα νερά.

 • Βαθύ: Πρόκειται για μία μεγάλη και φαρδιά χρυσαφένια αμμουδιά στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα κάποια σημεία της μπορεί να έχουν στενέψει αρκετά.
 • Τσώπος: Πρόκειται για ένα μικρό κολπίσκο, με χρυσαφένια αμμουδιά και καταγάλανα νερά, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ένα από τα πιο παλιά αγγειοπλαστεία του νησιού.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ 

Στη Σίφνο, η νύχτα έχει τη δική της ταυτότητα. Χαλαρά μαγαζιά για ευχάριστα βράδια, συνδυάζονται αρμονικά με Club, για ξέφρενη διασκέδαση, έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Απόλαυσε χαλαρά το ποτό σου στην παραλία του Πλατύ Γιαλού, του Φάρου, του Βαθιού, των Καμαρών ή επιλέξτε τη μοναδική ατμόσφαιρα των μαγαζιών στο Κάστρο και τον Αρτεμώνα.

 

Όποια και αν είναι η ταυτότητα των διακοπών σου φέτος, η Σίφνος είναι εδώ, για να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και να γεμίσει το φετινό σου καλοκαίρι, με τις καλύτερες αναμνήσεις!

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 

Δήμος Σίφνου

Λιμεναρχείο Σίφνου 

ΚΤΕΛ Σίφνου 

Tags