Βάσεις 2024: 10.000 θέσεις κενές στα ΑΕΙ - Οι σχολές με ελάχιστους φοιτητές

Βάσεις 2024: 10.000 θέσεις κενές στα ΑΕΙ - Οι σχολές με ελάχιστους φοιτητές

Το υπουργείο Παιδείας

τηρούσε σιγή ιχθύος τα τελευταία 24ωρα για την ημερομηνία ανακοίνωσης των Βάσεων 2024, κάνοντας τελικά την ανατροπή και ανακοινώνοντάς τα αποτελέσματα στι 5 το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι υποψήφιοι μπορούσαν να ενημερωθούν για τη σχολή που πέρασαν, είτε μέσω sms, είτε στο Ίντερνετ. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και στα σχολεία.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των Βάσεων 2024 πατώντας ΕΔΩ.


Όπως αναμενόταν, οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές σημείωσαν πτώση, ενώ άνοδος υπήρξε στις πιο χαμηλόβαθμες. Τα στατιστικά του υπ. Παιδείας έδειξαν άνοδο στο 38% των τμημάτων, με το υπολοιπόμενο 62% των τμημάτων να έχει καταγράψει πτώση.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 ΕΠΑΛ) και συνολικά, εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.


Πιο αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%.

Έμειναν κενές, δηλαδή, 10.000 θέσεις στα Πανεπιστήμια.


Σύμφωνα με τα Νέα, οι σχολές στις οποίες έμειναν πολλές θέσεις κενές είναι (ποσοστό πάνω από 80%) περιφερειακά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα στη Σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ από τις 79 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 13 (οι βάσεις στη σχολή αυτή είναι πολύ υψηλές). Πολλές θέσεις έμειναν επίσης κενές σε νοσηλευτικές σχολές στην περιφέρεια. Π.χ στη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καλύφθηκαν μόλις οι 8 από τις 158 θέσεις, ενώ στη σχολή Δασολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο Καρπενήσι καλύφθηκαν μόλις οι 4 από τις 107.

Σε 4 τμήματα σχολών δεν υπάρχει ούτε ένας επιτυχών.

Βάσεις 2024: Οι top και bottom 5 σχολές
Την υψηλότερη βάση εισαγωγής για το 2024 είχε και φέτος, όπως και πέρυσι, η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με 19.335 μόρια, παρά την πτώση της βάσης κατά 615 μόρια σε σχέση με πέρυσι. Γενικότερα, στην πρώτη πεντάδα των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής συναντώνται δύο τμήματα Αρχιτεκτονικής και ένα Ιατρικής.

Πιο αναλυτικά, τα τμήματα με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής είναι τα εξής:

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στην Αθήνα, με βάση εισαγωγής τα 19.335 μόρια.
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με βάση εισαγωγής τα 18.895 μόρια.
Ιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με βάση εισαγωγής τα 18.775 μόρια.
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση εισαγωγής τα 18.554 μόρια.
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση εισαγωγής τα 18.550 μόρια.
Από την άλλη, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής που κατεγράφη αυτή τη χρονιά ήταν τα 6.860 μόρια του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην 'Αμφισσα.


Αναλυτικότερα τα πέντε τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος είναι:

Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ('Αμφισσα), με βάση εισαγωγής τα 6.860 μόρια.
Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), με βάση εισαγωγής τα 7.415 μόρια.
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με βάση εισαγωγής τα 7.550 μόρια
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση εισαγωγής τα 7.570 μόρια.
Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με βάση εισαγωγής τα 7.830 μόρια.
Οι Βάσεις σε Ιατρικές, Πολυτεχνείο, Οικονομικές και Πληροφορική
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες από τις περιζήτητες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα, οι νομικές σχολές κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 100 μορίων (Νομική Αθηνών) έως 325 μορίων (Νομική Κομοτηνής - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), ενώ πτώση κατέγραψαν και τα τμήματα Ψυχολογίας, της τάξεως των 180 έως 250 μορίων, με εξαίρεση το τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψε πτώση 610 μορίων.

Οι Ιατρικές σχολές επίσης κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 225 έως 325 μορίων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις και στις περισσότερες Πολυτεχνικές σχολές, πτώσεις που κινήθηκαν μέχρι και τα 400-700 μόρια.


Ίδια, πτωτική, εικόνα και τα περισσότερα τμήματα Πληροφορικής, της τάξεως των 225 έως 740 μορίων. Ειδικά το τμήμα πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία κατέγραψε πτώση της τάξεως των 1.425 μορίων. Στον αντίποδα, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά κατέγραψε άνοδο της τάξεως των 1.280 μορίων.

Ανάμεικτη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις Οικονομικές σχολές, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται είτε πτωτικά από 75 μόρια (Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Πάντειο Πανεπιστήμιο) έως 550 μόρια (Οικονομικής Επιστήμης - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), είτε ανοδικά, από 40 μόρια (Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου - Πανεπιστήμιο Κρήτης) έως 955 (Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

ieidiseis

Tags