Η Υδρία του Μειδία επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από 250 χρόνια,
στον απόηχο της «αναζωπύρωσης» των συνομιλιών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η αντίθετη «τροχιά» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της ηγεσίας του Βρετανικού Μουσείου. Από τη μία, ο Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας ότι «αθετηθήκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις», μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Από την άλλη, όμως, το Βρετανικό Μουσείο έσπευσε να ενημερώσει ότι συνεχίζονται οι επαφές με την ελληνική ηγεσία για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι επέστρεψε στην Ελλάδα –ύστερα από 250 χρόνια– το αρχαίο ελληνικό αγγείο Υδρία του Μειδία.
Το σπάνιο αγγείο, το οποίο φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα, επιστρέφει ως δάνειο στο μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της έκθεσης του με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ».
Το ερυθρόμορφο αγγείο, με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών, αποκτήθηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη, Γουίλιαμ Χάμιλτον, τη δεκαετία του 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο, το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.
Μετά την έκθεση του αγγείου στην Αθήνα, η οποία θα διαρκέσει από την 4η Δεκεμβρίου έως τη 14η Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι ώστε να παρουσιασθεί σε τιμητική εκδήλωση του Μουσείου του Λούβρου.
Τι θετικό αφήνει στην Αθήνα η διπλωματική κρίση με τη Μεγάλη Βρετανία
Δύο βασικά θετικά αποτελέσματα έφερε η διπλωματική κρίση που προέκυψε με την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρώτο ήταν ότι υπήρξε πλήθος σχολίων και δημοσιευμάτων από έγκριτους Βρετανούς που επέκριναν τον Ρίσι Σούνακ για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στον ομόλογό του. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Βρετανού δημοσιογράφου από το Sky news Australia Πιρς Μόργκαν .
Ο παρουσιαστής-που έχει επιρροή στη κοινή γνώμη- αποκάλυψε ότι καταλυτικό ρόλο στο να αλλάξει γνώμη και να ζητά πλέον να επιστρέψουν στη Ελλάδα στάθηκε η επιχειρηματολογία του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε και στην οποία έδωσε το παράδειγμα τι θα γινόταν αν κάποιος έκοβε στα δύο τη Μόνα Λίζα και για να την δουν οι επισκέπτες θα έπρεπε να πάνε σε δύο διαφορετικά μουσεία. Αναφερόμενος στο Μουσείο της Ακρόπολης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ένα εντυπωσιακό μουσείο στο οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τα Γλυπτά.
Το δεύτερο θετικό αποτέλεσμα είναι ότι ανεδείχθη το θέμα παγκοσμίως και η αγενής συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού εστράφη εναντίον του. «Αν ο Σούνακ είχε την εμπειρία του πολιτικού για τη θέση αυτή θα μπορούσε να είχε καταφέρει ένα πολύ πιο σοβαρό αρνητικό πλήγμα στη χώρα μας για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα συναντώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και βγαίνοντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου και λέγοντας αυτά που θέλει να μας πει» έλεγε χαρακτηριστικά Έλληνας διπλωμάτης. H υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών του Φειδία με τον Παρθενώνα έπειτα από χρόνια παραμονής της στα αρχεία της ρουτίνας ξαναβγήκε στο προσκήνιο. Και μάλιστα με συνθήκες ευνοϊκότερες παρά ποτέ.
Ακόμη και η δημοσκόπηση που έγινε από τη ΥouGov, προστέθηκε στην ελληνική επιχειρηματολογία. 2.871 ενήλικες Βρετανοί πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν πιστεύουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε σωστή ή λανθασμένη απόφαση για τη συνάντηση.
Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν λάθος η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ την επιδοκιμάζει μόλις το 11% και ένα 22% απαντάει πως «δεν γνωρίζει». Παράλληλα, ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών για το αν πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στο Βρετανικό Μουσείο. το 49% θεωρεί σωστή την επιστροφή τους στην Ελλάδα, το 15% επιθυμεί την παραμονή τους στη Βρετανία, το 26% «δεν ενδιαφέρεται» για το τι θα συμβεί, ενώ ένα 10% «δεν γνωρίζει».
Τώρα το ερώτημα είναι ποιο είναι το επόμενο βήμα; Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει».
Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση σιωπηρά, όταν πάψει να είναι κυρίαρχο θέμα στις βραδινές ειδήσεις, θα εξοπλίσει το φάκελο της διεκδίκησης και θα ετοιμαστεί για διπλωματική αντεπίθεση. Είτε είναι ο Σούνακ πρωθυπουργός, είτε δεν είναι.
Μητσοτάκης: «Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους, χθες βράδυ, μετά από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ, αναφέρθηκε στο θέμα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για την απρέπεια του Σούνακ, φέρεται να απάντησε χαριτολογώντας: «Εγώ δεν έκανα τίποτα, μόνο η παρουσία μου», ενώ συμπλήρωσε «Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».