Τραγανό μπισκότο, καραμέλα και σοκολάτα συνθέτουν ένα νόστιμο σνακ για όλους!
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για τα μπισκότα
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό, μεσαίο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση
140 γρ. καραμέλες, βουτύρου
10 γρ. γάλα
170 γρ. κουβερτούρα καραμέλα
Για το σερβίρισμα
ανθό αλατιού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν, αλάτι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα μείγμα με την υφή σαν βρεγμένη άμμο.
Βάζουμε το αβγό, τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια 20-25 γρ., τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και πιέζουμε με τα χέρια μας για να γίνουν λεπτά περίπου 0,5 εκ.
Εναλλακτικά ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα από 2 λαδόκολλες, κόβουμε με κουπ πατ 6 εκ. και μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Αφαιρούμε και μεταφέρουμε τα μπισκότα σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε το κάθε ταψί για 10-15 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για τη σύνθεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις καραμέλες βουτύρου, το γάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 700 Watt για 1 λεπτό για να λιώσουν.
Ανακατεύουμε και μοιράζουμε πάνω από τα μπισκότα με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα καραμέλα σπασμένη σε μικρά κομμάτια και μεταφέρουμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει για να δημιουργήσουμε μπεν μαρί. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να λιώσει.
Βουτάμε το μπισκότο από την πλευρά της καραμέλας, μέσα στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού.