Οι αρχαιολόγοι που εξέτασαν
ευρήματα που ήρθαν στο φως από ένα δίκτυο ισπανικών σπηλαίων το 1989 βρήκαν θραύσματα κρανίου ενός 6χρονου Νεάντερταλ, ανακάλυψη που θα ήταν συναρπαστική από μόνη της, αλλά το κρανίο έφερε δύο μεγάλες εκπλήξεις. Το πρώτο είναι ότι μια ανάλυση του έσω ακουστικού πόρου έδειξε σημάδια του συνδρόμου Down, της παλαιότερης γνωστής απόδειξης της γενετικής πάθησης.
Το δεύτερο είναι ότι το παιδί έζησε μέχρι τα 6, γεγονός που δείχνει οτι σε μία ομάδα τα μέλη έδειχναν συμπόνια και προθυμία να υποστούν επιπλέον καθήκοντα και ρόλους για λογαριασμό ατόμων που δεν μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Δίνει μια νέα προοπτική στα ένστικτα καλοσύνης και φροντίδας μεταξύ των προγόνων μας.
Ανακαλύφθηκε στο σύμπλεγμα των σπηλαίων της περιοχής της Βαλένθια, γνωστό ως Cova Negra, όπου η δραστηριότητα των Νεάντερνταλ στην τοποθεσία χρονολογήθηκε μεταξύ 273.000 και 146.000 ετών.
Μια ανάλυση θραυσμάτων που αποτελούσαν το κροταφικό οστό του ατόμου, το οποίο προστατεύει τον έσω ακουστικό πόρο, έδειξε αλλοιώσεις γνωστές μόνο σε άτομα με σύνδρομο Down. Άλλες ανωμαλίες περιλαμβάνουν έναν μικρότερο κοχλία, το κύριο στοιχείο ακοής του ακουστικού οργάνου, και ανωμαλίες στο σχηματισμό των ημικυκλικών καναλιών, τρεις μικρούς σωλήνες που διέπουν την ισορροπία και την αίσθηση της θέσης.
«Η παθολογία που είχε αυτό το άτομο οδήγησε σε συμπτώματα υψηλής αναπηρίας, όπως, τουλάχιστον, πλήρη κώφωση, σοβαρές κρίσεις ιλίγγου και αδυναμία διατήρησης της ισορροπίας», δήλωσε η Mercedes Conde-Valverde, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Alcalá στην Ισπανία.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης των θραυσμάτων οστών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, είπε στον Guardian ότι το φύλο του ατόμου είναι άγνωστο, αλλά το αποκαλούν εν συντομία «Tίνα».
«Δεδομένων αυτών των συμπτωμάτων, είναι πολύ απίθανο ότι η μητέρα μόνη της θα μπορούσε να έχει παράσχει όλη την απαραίτητη φροντίδα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις δικές της ανάγκες. Επομένως, για να έχει επιβιώσει η Τίνα για τουλάχιστον έξι χρόνια, η ομάδα πρέπει να βοηθούσε συνεχώς τη μητέρα, είτε ανακουφίζοντάς την στη φροντίδα του παιδιού, βοηθώντας με τις καθημερινές της εργασίες είτε και τα δύο», πρόσθεσε ο Κόντε-Βαλβέρντε.
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να συμφωνήσουν οι μελετητές ότι οι Νεάντερταλ είχαν ουσιαστικά τις ίδιες ικανότητες για τη λεγόμενη «ενσυναίσθηση» με τα ξαδέρφια τους Homo sapiens. Ανακαλύφθηκε ότι δημιούργησαν τέχνη χρησιμοποιώντας χρωστικές ουσίες, χρησιμοποίησαν συμβολικά αντικείμενα και ίσως ακόμη και μια προφορική γλώσσα, ασχολήθηκαν με μεθόδους ομαδικού κυνηγιού και έδειχναν ανοχή και αμοιβαιότητα.