Το πράσινο φως
για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα δώσει σήμερα η κυβέρνηση με το υπουργικό συμβούλιο στις 11:00, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη, πάντως, οι φοιτητές αντιδρούν στην ίδρυσή τους, καθώς όπως λένε, φοβούνται το ενδεχόμενο τα δημόσια ΑΕΙ να αφεθούν στην τύχη τους.
Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρούν οι καθηγητές των πανεπιστημίων και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, καθώς όπως σημειώνουν στο παρασκήνιο, αναμένουν τις τελικές διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι σοβαρό με όλους να περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα σε αυτό.
Οι φοιτητές, πάντως, θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου με την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι, από τα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, ήδη εξήγγειλαν καταλήψεις στα πανεπιστήμια με την έναρξη της νέας χρονιάς τον Ιανουάριο, καθώς γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο μέσα στις «νεκρές» μέρες των εορτών και αμέσως μετά εντός του Ιανουαρίου 2024 θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Πώς θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Αυτό το ερώτημα μένει να απαντηθεί στην ουσία του, καθώς μέχρι τώρα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δεν έχει δώσει πολλές απαντήσεις για τον τρόπο που θα λειτουργούν.
«Θα έχουμε το αυστηρότερο σύστημα λειτουργίας στην Ευρώπη», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο έλεγχος για την ίδρυση, την αξιολόγηση αλλά και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του θα γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Σχετικά με το ερώτημα που απασχολεί τους νέους: Πώς δηλαδή θα εισάγονται σε αυτά τα ιδρύματα οι φοιτητές, το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να τα βάζουν τα ίδια τα ιδρύματα.
Όσο για τα κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους θα τα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα και για τα δημόσια ΑΕΙ. Έτσι, θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τα κτήρια, το σχέδιο ανάπτυξης και οι ενδιαφερόμενοι ιδιωτικοί φορείς θα κληθούν να καταθέτουν εγγυητική επιστολή το ύψος της οποίας θα είναι προκαθορισμένο.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο ελάχιστος αριθμός καθηγητών, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν διδακτορικό. Προφανώς, πάντως, το θέμα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων θα απασχολήσει τόσο τους φοιτητές, που έχουν ανακοινώσει καταλήψεις όσο και την πανεπιστημιακή κοινότητα που ζητεί να μην υποβαθμιστεί η δημόσια Παιδεία στη χώρα μας.