Από το ελεύθερο κάμπινγκ,
τη σκηνή και το τροχόσπιτο περνάμε οριστικά πλέον και στην εποχή της κατασκήνωσης… πολυτελείας.
Με το άρθρο 3 του νέου νομοσχεδίου για τον τουρισμό το glamping παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Πρόκειται για οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης, στις οποίες πλέον θα παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης και αναψυχής τουριστών σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας.
Πρώτη φορά θεσπίστηκε το Glambing επί υπουργίας Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού. Στη συνέχεια με τον νόμο 4688/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά το Σήμα Glamping, πενταετούς διάρκειας.
Το σήμα αυτό χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα (σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ) που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Τα καταλύματα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών αστέρων. Πρόκειται για θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες κ.ά. Είναι μία τουριστική αγορά, που ανεβαίνει διαρκώς διεθνώς, γιατί συνδυάζει πολυτέλεια και φύση. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες, που ασχολούνται διεθνώς μ΄ αυτό το είδος τουρισμού ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 35 έως 44 ετών.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας δύναται να είναι διαφόρων τύπων και μεγεθών, να διαθέτουν κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής, που συναρμολογούνται. Στο νομοσχέδιο τονίζεται πως πρέπει να υπάρχουν υποδομές για νερό, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση και να ενώνονται με τα υπάρχοντα υπεδάφια δίκτυα υποδομών.
Με το νέο νομοσχέδιο για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, όπου κομβικό ρόλο έπαιξε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος καθορίζονται πλέον οι τεχνικές προδιαγραφές των συγκεκριμένων υποδομών φιλοξενίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος εξειδικεύονται τεχνικά θέματα που αφορούν στη στατικότατα, τη μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση εδάφους κ.ά.
Από την πλευρά του το ΞΕΕ μπορεί να εξουσιοδοτεί τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα και να καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων φορέων.