Συγκλονιστικά βίντεο
δείχνουν το έδαφος να χωρίζεται στα δύο στην Ισλανδία καθώς πλησιάζει η ηφαιστειακή έκρηξη. Συναγερμός στην πόλη Γκρίνταβικ
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωση της Ισλανδίας αποκαλύπτουν τεράστιες ρωγμές στο έδαφος που προκλήθηκαν από μια σήραγγα μάγματος που ανέβηκε προς την επιφάνεια της Γης. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη Γκρίνταβικ, κάτω από την οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες δονήσεις.
Οι κάτοικοι μιας ισλανδικής πόλης που επλήγη από εκατοντάδες σεισμούς επέστρεψαν για λίγο στα σπίτια τους για να συλλέξουν τα υπάρχοντά του. Περισσότεροι από 500 σεισμοί έπληξαν τη νοτιοδυτική χερσόνησο του Ρέικιανες τη Δευτέρα. Ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης παραμένει λένε οι επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί ήταν πιο αδύναμοι τις τελευταίες ημέρες.
Ο Πέντραγκ, ένας Σέρβος που ζει στην Ισλανδία για πολλά χρόνια, ήταν ένας από αυτούς που εγκατέλειψαν την πόλη με τη σύζυγό του την Παρασκευή - την ημέρα που κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα ξημερώματα του Σαββάτου (11/11) δόθηκε εντολή εκκένωσης του Γκρίνταβικ.
«Αν μιλήσεις με Ισλανδούς που έχουν ζήσει εκεί όλη τους τη ζωή, λένε ότι δεν έχουν νιώσει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε στο BBC, αναφερόμενος στους μεγάλους σεισμούς που συγκλόνισαν το αλιευτικό λιμάνι για αρκετές ώρες. Ο Πέντραγκ και η σύντροφός του μένουν από τότε σε ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, αλλά ήταν μεταξύ εκείνων που έμειναν πίσω στο Γκρίνταβικ τη Δευτέρα για να ανακτήσουν μερικά από τα υπάρχοντά τους.
Είπε ότι ενώ δεν είχε δει καμία ζημιά στην περιοχή που μένει, είχε δει εικόνες από το κέντρο της πόλης, το οποίο είχε πληγεί. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι ο δρόμος είχε βυθιστεί έως και ένα μέτρο σε ορισμένα σημεία. Ένας άλλος άνδρας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Γκρίνταβικ, ο Γκίσλι Γκούναρσον, είπε ότι φοβάται ότι μπορεί να μην ξαναδεί το σπίτι του.
Ο 29χρονος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι η κατάσταση ήταν «ζοφερή». Άλλοι ντόπιοι είπαν ότι ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένοι καθώς οι εκρήξεις στην Ισλανδία συνέβαιναν συνήθως σε μη κατοικημένες περιοχές.
«Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις που είχαμε ποτέ. Είναι ένα τεράστιο περιστατικό. Έχει μεγάλη επίδραση σε όλους τους Ισλανδούς», δήλωσε στο BBC ο Aσλαούγκ Ινγκβαντότιρ Τουλίνιους του Ισλανδικού Ερυθρού Σταυρού. Αξιωματούχοι δήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι ο Γκρίνταβικ θα παραμείνει εκκενωμένος κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται «λεπτό προς λεπτό»
Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια μικρότερη επικείμενη έκρηξη από ό,τι πίστευαν προηγουμένως. Ωστόσο, μπορεί να θέσει την πόλη σε πραγματικό κίνδυνο, λόγω της πιθανότητας μεγάλης ροής λάβας. Οι ειδικοί τόνισαν ότι ένας ποταμός μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων που τρέχει κάτω από τη χερσόνησο του Ρέικιανες είναι ακόμα ενεργός.
Η περιοχή παρέμενε αδρανής σε ηφαιστειακή δραστηριότητα επί 800 χρόνια πριν από την έκρηξη του 2021. Ο Θορ Θόραρντσον, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε στο BBC ότι το μάγμα βρίσκεται τώρα λιγότερο από 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και ότι μια έκρηξη φαινόταν επικείμενη.
«Δυστυχώς, η πιο πιθανή πλευρά της έκρηξης φαίνεται να είναι εντός των ορίων της πόλης Γκρίνταβικ», πρόσθεσε. Η πόλη βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα νότια του διεθνούς αεροδρομίου Kέφλαβικ, αλλά μέχρι νεοτέρας οι πτήσεις εξακολουθούν να φτάνουν και να αναχωρούν κανονικά. Ένα σύννεφο τέφρας από έκρηξη ισλανδικού ηφαιστείου το 2010 οδήγησε στην ακύρωση δεκάδων χιλιάδων πτήσεων, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επανάληψη αυτής της διακοπής είναι απίθανη.