Πόση πίεση
μπορεί να νιώσει μια γυναίκα λέγοντας πως προσπαθεί για 2 χρόνια να αποκτήσει παιδί και πόση μια γυναίκα που δεν θέλει να κάνει;
Η Μαίρη Συνατσάκη και ο YouTuber Fipster εδώ και αρκετούς μήνες είχαν ανακοινώσει στους διαδικτυακούς τους φίλους πως θα συνεργαστούν κάνοντας τα δικά τους podcasts. Στο πρώτο podcast τους λοιπόν, είχαν καλεσμένες την Ελένη Φουρέιρα και την Νατάσσα Μποφίλιου, οι οποίες μαζί με αυτούς θα απαντούσαν σε διάφορες ερωτήσεις που είχαν στείλει οι followers της Μαίρης και του Fipster.
Η Ελένη Φουρέιρα παίρνοντας τον λόγο ξεκίνησε λέγοντας ότι σίγουρα αλλάζουν κάποια πράγματα όταν κάνεις παιδί και το γεγονός - όπως παραδέχτηκε - πως είναι πάρα πολύ δύσκολος ο ρόλος της μαμάς, ανάμεσα σε τόσους που έχει να αναλάβει μια γυναίκα, δεν πρέπει να την κάνει «παραπάνω σημαντική» από μια κάποια που δεν είναι. Η pop τραγουδίστρια μάλιστα, παραδέχτηκε πως υπάρχει και μια άλλου είδους προκατάληψη στην κοινωνία, ότι όταν κάποια γίνεται μητέρα μετά δεν είναι όπως πριν και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να είναι μαμά. Η ίδια έφερε το παράδειγμα μιας ατάκας που άκουσε σε κάποια από τα live της μετά τη γέννηση του γιου της, πως «αυτή πια δεν χορεύει, έχει γίνει μαμά».
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΣΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ;
Η Νατάσσα Μποφίλιου συνέχισε λέγοντας πως στην ελληνική κοινωνία μια γυναίκα που δεν έχει παιδί θεωρείται πως «δεν έχει ολοκληρώσει τον προορισμό της» κι αυτό όπως αποκάλυψε είναι υποσυνείδητα καταγεγραμμένο και στην ψυχή ανθρώπων που δεν το πιστεύουν συνειδητά, όπως αυτή.
Ακόμη κι εγώ πολλές φορές όταν πρέπει να πω ότι δεν έχω παιδιά κι ότι δεν θέλω παιδιά αισθάνομαι ένα μικρό κόμπιασμα γιατί αισθάνομαι ότι από αυτό θα κριθώ.
Η ίδια, όπως είπε, σκέφτεται πόσο «μη σημαντικές» μπορεί να αισθάνονται πολλές γυναίκες όταν τις ρωτούν γιατί δεν έχουν κάνει ακόμα παιδιά και μπορεί να βρίσκονται στην προσπάθεια, να κάνει εξωσωματικές ή να μην μπορούν να αποκτήσουν παιδιά ή απλά να μην θέλουν. Γι' αυτό κι η ίδια, ενώ δεν τις έχει ξυπνήσει το μητρικό φίλτρο και παρότι λατρεύει τις μητέρες και τα παιδία - μεγάλωσε άλλωστε με μια υπέροχη μαμά - πολλές φορές «κομπλάρει» να πει ότι δεν έχει παιδιά γιατί δεν θέλει.
Από αυτήν την κουβέντα «πιάστηκε» τότε η Ελένη Φουρέιρα, η οποία εξομολογήθηκε πως ένιωθε περίεργα και καμιά φορά δεν ήθελε να απαντήσει σε διάφορους γνωστούς της πως προσπαθεί να κάνει παιδί, τα τελευταία δύο χρόνια, αφού πίστευε ότι ίσως πολλοί θα σκέφτοντας φεύγοντας «αχ δεν μπορεί η καημένη» και, όπως είπε, δεν υπάρχει χειρότερο άγχος από αυτό. Μάλιστα, ανέφερε πως ένας μεγάλος λόγος που «πιέζονται» οι γυναίκες είναι η ηλικία και ο χρόνος που περνάει. Η Ελένη Φουρέιρα παραδέχτηκε πως και η ίδια φτάνοντας στα 30, αγχώθηκε για το πότε θα κάνει παιδί γιατί τα χρόνια περνούσαν.
Περνούν τα χρόνια και θέλω να κάνω παιδί. Στα 40 δεν θα είμαι μεγάλη για να κάνω παιδί; Το σκεφτόμουν - θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής - πάρα πολλές φορές. Έσκιζα στη δουλειά μου - πολύ καλά - και πήγαινα σπίτι κι έλεγα "περνάει ο χρόνος, τώρα είσαι 33, τώρα είσαι 34, θα πας 40, δεν θα κάνεις παιδί;". Κάπως εγώ που ήθελα να κάνω παιδί - και μακάρι να μπορέσω να κάνω πολλά παιδιά - όταν έκανα το παιδί μου σαν να μην άλλαξε τίποτα μέσα σε όλο αυτό και σαν να άλλαξαν όλα. Μια ανακούφιση (για την επίτευξη μιας ανάγκης)...αλλά και ανακούφιση μιας ανάγκης να μην περάσουν τα χρόνια.
Όλοι συμφώνησαν πως αντικειμενικά είναι μια απόλυτη αλήθεια ότι είναι το ποιο μοναδικό το να έχεις μια σχέση με έναν άνθρωπο της απόλυτης ανιδιοτέλειας, όπως είναι η σχέση μητέρας - παιδιού, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο ότι κάποιος θέλει να ακολουθήσει αυτή την διαδικασία ή δεν μπορεί να νιώσει αυτή την ανιδιοτέλεια υιοθετώντας ένα παιδί ή δεν μπορεί να αισθανθεί την αγάπη μέσα από κάτι άλλο κι όχι από την μητρότητα.
Το σίγουρο είναι πως καμία και κανείς, όπως είπε κι η Ελένη Φουρέιρα, δεν πρέπει να σχολιάζει καθόλου την άποψη μιας γυναίκας σχετικά με το αν θέλει ή όχι παιδιά, αφού αυτό που είναι πιο σημαντικό, όπως συμπλήρωσε η Νατάσσα Μποφίλιου είναι το να σε νοιάζει η ευτυχία και η ευημερία, όποιου ανθρώπου είναι δίπλα σου.
Αυτό βέβαια, όπως κατέληξε η Μαίρη Συνατσάκη είναι πολύ «επίπονο» γιατί πρέπει να αντέξεις την «ελευθερία» του διπλανού όταν εσύ μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα καταπιεσμένο περιβάλλον που μπορεί να σου έχει δημιουργήσει είτε ο περίγυρός σου είτε η κοινωνία.