Το μακρινό καλοκαίρι
του 2002 θα δει το όνομά της να εμπλέκεται στην υπόθεση του ελληνικού «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Αιτία η γνωριμία και φιλία της με τον σπουδαίο φιλόσοφο Ζαν Πωλ Σαρτρ και το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες στη δεκαετία του 1970 πίστευαν ότι μια γυναίκα «γραμματέας του Σαρτρ» έπαιξε ρόλο «συνδέσμου ανάμεσα στην «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη» και τον Σαρτ ώστε να φτάσει στα χέρια του Γάλλου φιλοσόφου η προκήρυξη με την οποία η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία του επικεφαλής του Σταθμού της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.
Η ίδια θα διαμαρτυρηθεί έντονα για αυτή την εμπλοκή του ονόματός της και για την ψυχολογική πίεση που αυτό συνεπαγόταν, μιλώντας τότε στον Νίκο Χατζηνικολάου στο MEGA.
Όμως, η Λίζυ Λασσιωθιωτάκη, που «έφυγε» στις 4 Φεβρουαρίου 2024 σε ηλικία 78 ετών, ήταν γι’ αυτούς που την ήξεραν πάνω από όλα μια καθηγήτρια φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, που έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων της αλλά και των φοιτητριών και φοιτητών της, με ένα σημαντικό έργο πάνω στον Ζαν Πωλ Σαρτρ.
Κόρη του λογίου Κ. Λασσιθιωτάκη, γεννήθηκε και έζησε έως τα δώδεκά της χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακολούθησε την οικογένειά της στα Χανιά, όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα της Γαλλικής Φιλολογίας, έως το 1967, έτος απόλυσης του πατέρα της από την υπηρεσία του από την κυβέρνηση της χούντας. Η οικογένειά της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η ίδια μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο της το 1972. Το ίδιο έτος έφυγε για το Παρίσι, εγγράφηκε στη Σορβόννη και για δύο χρόνια παρακολούθησε το τμήμα της «Στρατευμένης Λογοτεχνίας του Εικοστού Αιώνα». Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με δύο εργασίες πάνω στο έργο του Σαρτρ. (Maitrise και D.E.A.). Η φιλία της με τον Σαρτρ την έστρεψε στη φιλοσοφία. Εγγράφηκε στο πρώτο έτος της φιλοσοφίας στη Σορβόννη και πήρε το δίπλωμά της τον Ιούνιο του 1978. Αργότερα θα διδάξει φιλοοσοφία στον Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όταν ο Μάνος Λοΐζος γνώρισε τη Λίζυ Λασσιθιωτάκη θα εμπνευστεί από αυτήν ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του, το «Σ’ακολουθώ». Εδώ σε μια ηχογράφηση από τις πρόβες.