Σε θηλιά για τις επιχειρήσεις
του κλάδου εστίασης εξελίσσεται η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ενώ οι αμοιβές και οι παροχές στον κλάδο έχουν βελτιωθεί, εστιατόρια, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ, σουβλατζίδικα αναζητούν απελπισμένα διανομείς, μάγειρες, σερβιτόρους, μπάρμαν, προσωπικό στην κουζίνα, λαντζέρηδες ακόμη και διοικητικούς υπαλλήλους.
Ενδεικτική είναι η έλλειψη στους διανομείς φαγητού και καφέ, που προσφέρουν υπηρεσίες με δίκυκλα, καθώς πλέον είναι δυσεύρετοι. Η γιγάντωση των ψηφιακών πλατφορμών, όπως η efood και η wolt, οι οποίες κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά της παραγγελιοληψίας και της ταχυδιανομής, έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργούν με λιγότερους διανομείς σε σχέση με τις ανάγκες τους, καθώς η ζήτηση υπερτερεί κατά πολύ της προσφοράς.
Οι πρώτες ελλείψεις ντελιβεράδων εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μιας και πολλές επιχειρήσεις της εστίασης και του καφέ για να επιβιώσουν προσέφεραν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ακόμη και πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων, όπως η «Μεγάλη Βρετανία», έκαναν delivery.
Έλλειμμα 10 χιλ. διανομέων
Σχολιάζοντας το θέμα της έλλειψης προσωπικού στην εστίαση ο κος Χρήστος Βιτσικάνος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αλυσίδας, ανέφερε ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 1993.
«Πριν 30 χρόνια delivery έκαναν μόνο οι πιτσαρίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε. Ειδικά μετά την υγειονομική κρίση Covid 19 έχουν αναπτυχθεί έντονα οι πλατφόρμες και πλέον όλοι κάνουν delivery φαγητού, γεγονός που έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα στο κομμάτι των διανομέων, μετά την ενεργοποίηση των πλατφορμών, καταγράφεται έλλειμμα 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση ο κος Βιτσικάνος θεωρεί πως το μείζον πρόβλημα στο κανάλι της εστίασης αφορά στην αδυναμία εξεύρεσης εργαζόμενων για όλα τα πόστα όχι για τους ντελιβεράδες.
«Βάζεις αγγελίες, έρχονται 100 βιογραφικά, κλείνεις 10 ραντεβού μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και δεν έρχεται κανένας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Λύσεις ανάγκης με πολλά κενά
Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου, πλέον δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κατάστημα στον κλάδο της καφεστίασης που να μην προσφέρει και κάποιο υποτυπώδες φαγητό, για παράδειγμα σνακ, branch, γλυκό. Ακόμα και ένα συνοικιακό café, έχει στον κατάλογό του σάντουιτς, burger ή πίτσα. Αυτό σημαίνει πως αυτομάτως χρειάζεται και έναν μάγειρα.
Προκειμένου να καλυφθούν όλα τα πόστα, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων κάνουν …εκπτώσεις. Για παράδειγμα ένα κατάστημα που χρειάζεται έξι εργαζόμενους έχει τρεις ή τέσσερις με τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας να μένουν κενές.